Eftersom kromosomerna, som finns i levande materia, med sitt DNA-innehåll utgör de mest komplexa materiebitarna i det kända universum, ligger det nära till hands att ta antalet kromosomer hos en organism som ett mått på dess komplexitet. Med andra ord, ju fler kromosomer du har, desto mer komplex måste du vara, emedan kromosomerna bildar de mest komplexa molekylerna i universum.
Ormbunken har omkring 1200 kromosomer och är därför det kända universums mest komplexa organism.
Som en jämförelse kan nämnas att schimpansen och tobaksplantan har 48 kromosomer. Människan följer strax därefter med ynkliga 46 stycken.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Vem har påstått att det finns en koppling mellan hur komplex man är och hur många kromosomer man har? Är inte "komplex" bara en värdesättare i ditt inlägg?
Ormbunken är en av de äldsta formerna av flercelligt liv på jorden - en fungerande livsform som behövt förändra sig evolutionärt under årmiljonerna. Vissa livsformer tenderar att inte sålla bort överflödigt DNA under evolutionens gång utan behålla det gamla och bara lägga till nya saker. Andra - faktiskt mer "komplexa livsformer" om något i min bok - har ett så finslipat DNA att inga överflödiga bitar finns kvar alls. Exakt varför det är så kan jag inte svara på, men vissa former av liv har utvecklats till idag genom påbyggnad, andra genom utbyte av DNA.
Människan är förövrigt ett bra mittenexempel på liv med sållat och utsållat DNA.
Skicka en kommentar