måndag, januari 22, 2007

Felbedömning av islam

Det är några saker som islamkritiker och islamofober ständigt misslyckas med och som gör att de ofelbart missbedömer religionen. De klarar inte av att skilja mellan islamisk lära och muslimers beteende utan blandar oavlåtligen samman dessa. De förmår heller inte att se skillnaden mellan religiöst grundade regler och lokala, traditionella seder och bruk. Dessa distinktioner är grundläggande, om man skall kunna ge en korrekt och rättvisande bild av islam. Sålunda kan man, förutsatt att distinktionerna görs, exempelvis förstå att islam inte nedvärderar kvinnan utan pläderar för jämlikhet, ty kvinnor och män har samma värde och samma individuella ansvar inför Gud. Att den muslimska kvinnans faktiska ställning är ojämlik har att göra med ekonomiska och sociala orsaker, inte religiösa.

Islamkritikerna grundar stora delar av sin argumentation på att dra fram sådana företeelser som inte tillhör religionen islam, t.ex. lokala seder och bruk, och utmåla dem som om de på något sätt skulle vara representativa och betecknande. I linje med det framhåller man historiska och politiska aspekter i stället för att uppmärksamma trosgrunder och trosutövning, naturligtvis därför att bilden av islam blir helt avdramatiserad om man håller sig till det senare, dvs. de fem pelarna och de sex trosartiklarna, som utgör religionens kärna.

Det centrala i islamisk lära är Gud, människans vara och hennes individuella ansvar samt relationerna mellan dessa. Men den bedömningsgrunden är fullkomligt frånvarande hos islamkritikerna, som istället talar om militant islamism och muslimsk terrorism. Hur kan något tro att dessa extrema rörelser har något att berätta om den islam som 1,3 miljarder anhängare jorden runt utövar dagligdags? Överhuvudtaget fokuserar kritikerna på det avvikande, spektakulära och extrema i stället för på det vanliga, normala och vardagliga. Därför leds man till en totalt missvisande bedömning av islam, en nidbild. En islamkritisk propaganda på sådana grunder kan bara resultera i ökade motsättningar och en radikalisering av muslimerna, när de ser sin religion beskrivas på ett så orättvist och förvanskande sätt.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Din text är felaktig på så många sätt att det är svårt att veta var man ska börja.

Koranen och andra normerande texter (ex. Hadith) gör klart att kvinnor saknar samma arvsrätt som män, samt att kvinnligt vittnesmål är av mindre värde än mäns. Det finns en uppsjö av sådana regler i Koranen.

Dessutom är studier av Koranen - men också av hur muslimer de facto beter sig (med hänvisning till Koranen) två olika saker - om än lika viktiga.

Om du påstår att Koranen uppmanar till "fred" - men trogna muslimer de facto menar att Koranen uppmanar till jihad och att de rättfädiga sitt våld med hjä,p av koraniska texter - så är studier av båda dessa fenomen viktiga!

Nihonshu sa...

Blä, en så massa lögner och propaganda samlat på ett och samma ställe. Att du bara orkar påstå att du är ateist när det är så uppenbart att du innerst inne är muslim och inget annat. Inte ens de mest fanatiska politiskt korrekta arseln brukar så här enögt hylla islam nämligen. Och du har mage att kalla andra för kristofiler, bara för att de föredrar att den svenska landsbyggden är täckta av gamla kyrkor och att man hellre dör än ser att en massa nerskräpande minareter poppar upp som mögelsvampar.

Du påstår i princip likt alla apologeter av islam att islam är så missförstått och i grunden egentligen fredligt. En uttjatad klagovisa som vi hört Jan Hjärpe och andra självutnämnda hobbyexperter uttala sig om flera ggr.

Men det förklarar fortfarande inte varför det BARA är muslimer runt om i världen som hotar folk till livet om någon säger något som de ogillar ang deras religion. Ingen annan religiös grupp beter sig likadant ang angrepp på sin religion.

För mig säger det tydligt vilket skitsnack det är att påstå att islam är en fredreligion eftersom JUST att jag inte är rasist. Jag tror inte att de folk som tillber islam tillhör en aggressivare folkgrupp - jag är 100% övertygad om att deras aggressioner kommer från deras uppfostran. Muslimer lär sig inte respekt för människolivet. Ingen respekt för mänskliga rättigheter.

Om du hävdar motsatsen - var är folken som är kristna och som "i guds namn" dödar folk som hånat tex Jesus? När hände det senast i världen? 300 år sen kanske? Det FINNS länder som är kristna som har hädelselagar, men skillnaden mellan det och HORDER av muslimer som anser att de har rätt att hota västerlänningar till livet för tex några seriefigurers skull är ENORM.

Du ser inga buddhistiska, judiska, kristna, hinduiska, shintoistiska, sihkiska, ateistiska, agnostiska självmordsbombare. Det dräller av oroshärdar i världen där folkslag förtrycks - tex i Tibet - men trots det, inga tibetanska munkar som spränger sig själva i luften.

Anledningen är enkel: Religionen islam är grogrund för en helt annan typ av fanatism - att skylla på sociala förhållanden är patetiskt, det dräller som sagt av folk som lider bra mycket mer än tex palestinier. Men ändå... bara precis "Allahu Ahkbar"-ropande människor som skulle få för sig att spränga sig själva i luften. För så patetiska saker som att någon ritar seriefigurer.

Århundradets SKÄMT att påstå att islam är missförstått. Är det något islam är är det överbeskyddat av politiskt korrekta och muslimer som är helt förblindade av sin uppväxt. Så överbeskyddade stackare att all kritik mot islam avfärdas av ER fanatiska apologeter som "fobi".

Ju mer ni ropar fobi, desto mer övertygad kommer vi som vet hur det ligger till bli om att det kommande seklets viktigaste sak är att lära muslimerna att DE måste kliva ur sin antika syn på mänskliga rättigheter, religionsfrihet och fanimig modernisera sin avdankade gamla religion.

Islam bara fredens religion? Jovisst, och Hitler sysslade bara med genialisk infrastrukturspolitik i Tyskland då också...

Nihonshu sa...

Islam är inte en bra religion bara för att det finns trevliga muslimer.

Islam är inte en bra religion bara för att en del imamer inom islam vill hävda att freden är islams budskap

Islam är en hemsk religion pga av allt skit som muslimer gör i islams namn - framförallt när islam kritiseras - då är genast all form av respons acceptabel bland muslimer. Något som inga andra religiösa grupper på jordens yta gör.

Att det finns moderata muslimer må vara sant, men det är inte det samma som att islam är bra för det. Världen hade varit oehört mycket bättre utan islam.

Islam behövs för absolut INGET positivt i världen alls. Islam är inte bara onödigt, det är en fabrik för fanatism bland folk som har det fattigt eller som är allmänt förvirrade i vår hårda moderna värld.

Grottis sa...

Anonym:

Vad jag talade om var att män och kvinnor enligt islam har samma teologiska värde. Det är korrekt att patriarkala synpunkter smugit sig in i Koranen, men de får alltså anses strida mot skriftens anda.

Hur människor de facto beter sig är en sak för psykologi och sociologi. Naturligtvis är det samma drivkrafter och mekanismer i botten, oavsett om man är muslim, kristen eller ateist.

Heliga texter har alltid använts till att motivera och rättfärdiga krig och våld, men det betyder inte att man gjorde rätt i att använda dem på det sättet.

Grottis sa...

Nihonshu:

Visst är jag ateist, fast en islamofil sådan. Du kan vara lugn på den punkten.

Om du vill förstå hur vissa muslimer beter sig räcker det inte med att gå till religionen; du måste också studera de speciella historiska, sociala och ekonomiska förhållanden under vilka de lever. Religion är dessutom inget avskilt från dessa omständigheter utan i själva verket en produkt av dem. Du begår ett misstag om du betraktar religion som en självständigt verkande kraft; då hamnar du i någon slags besynnerlig idealism av metafysiskt snitt, kanske à la Hegel.

Grottis sa...

kagemusha:

Varför skulle det nödvändigtvis ha med islam att göra? Hustrumisshandel har nog sälllan religiösa orsaker utan oftast psykosociala. När en svensk icke-muslimsk man slår sin hustru i Sverige, drar vi inte genast slutsatsen att det beror på hans religion eller livsåskådning. Varför måste vi göra det så fort det handlar om sådana som inte är som oss?

Det finns f.ö. hur mycket som helst i sunna om att man bör behandla sin hustru på ett bra och rättvist sätt.