måndag, januari 15, 2007

Islam inte homogen

Bara ungefär 20 % av alla muslimer är araber, som dessutom är mycket splittrade inbördes. Den panarabiska rörelsen dog för över tre decennier sedan. Av islam finns det en kolossal mängd tolkningar. De fyra huvudgrupperna ger en aning om spännvidden inom islam: traditionalism, fundamentalism, modernism och sekularism. Inom var och en finns sedan massvis undergrupperingar. Idén om en homogen, monolitisk islam är en myt, likaså att alla araber skulle vara skurna ur samma stycke.

1 kommentar:

Nihonshu sa...

Det faktum att koranen SKA läsas på arabiska (helst iaf) och att språket arabiska har en särställning talar helt emot ditt avfärdande av det arabiska som påtagligt i islam. Jag känner ett par drabbade perser som inte alls skulle hålla med dig om att islam inte är en väldigt pro-arabisk sak som gärna "arabiserar" muslimer. Det finns av goda skäl starka antiarabiska rörelser i Iran av just den anledningen.

Islam är en gammal beduinreligion från arabiska halvön och det genomsyrar religionen på många fler sätt än alla som är muslimer skulle vara etniska araber eller helt enade.

Det sista islam är är en mångkulturell religion - det finns många kulturer inom islam, men den övergripande gemensamma faktorn är den gamla arab-beduinska som går att återfinna även i de mest avlägsna muslimska grupper. Men som sagt, koranens berättelser som enkom handlar om bediuner hit och dit +ställningen arabiska som språk gör islam till en i allra högsta grad proarabisk religion. På nästan samma sätt som judendomen genomsyras av hebreeiska och judenska kulturfenomen.