torsdag, januari 25, 2007

Religion hos självmordsterrorister

Under 1980-talet utfördes en lång rad självmordsattacker i Libanon. Syftet den gången var att få USA och Frankrike att dra bort sina soldater från området, vilket till slut uppfylldes. För första gången finns det nu statistik över religionstillhörigheten (inklusive religionsliknande åskådningar) hos de terrorister som utförde självmordsdåden. Av dessa 38 personer var
  • åtta islamiska fundamentalister, dvs militanta islamister,
  • tjugosju kommunister eller socialister,
  • tre kristna.
Av självmordsterroristerna var alltså bara 21 % islamiska fundamentalister, 71 % ateister/sekularister och 8 % kristna. Förutom den låga andelen extremistiska islamister, är förekomsten av kristna självmordsterrorister det mest anmärkningsvärda. Från kristet håll har det alltid förnekats att några kristna skulle kunna utföra självmordsdåd. Detta förnekande kan nu tillbakavisas som ogrundat.

Det är Chicagoprofessorn Robert Pape som i en intervju berättar om denna statistik, hämtad från världens största databas om självmordsterrorism. Där finns också data som visar att de Tamilska tigrarna på Sri Lanka är den grupp som fortfarande innehar världsrekordet i fråga om självmordsdåd. Denna grupp består av marxister och är helt sekularistisk. Medlemmarna kommer från tamilska hindufamiljer, vilket pekar på hinduismen som ursprunglig religionstillhörighet. De Tamilska tigrarna uppfann förresten omkring 1990 självmordsvästen (väst som förses med sprängmedel och bärs dold under kläderna), en idé som senare palestinska terrorister övertagit och satt i bruk.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Rättfärdigade dessa kristna självmördare sina handlingar utifrån bibeln? Vore trevligt med ett klargörande på den punkten, om inte annat för att du skall kunna göra en poäng.

mvh

OP

Grottis sa...

Det är mig obekant hur dessa kristna självmordsterrorister förberedde sig inför sina attentat. Förmodligen ägnade de natten och morgonen före dådet åt intensiv Bibelläsning och bön. Kanske träffade de någon präst.

Vad en självmordsbombare säger är ganska oväsentligt, och det är naivt att ta honom eller henne på orden. När palestinska självmordsbombare hänvisar till Allah, så är det ett stycke självsuggestion, retorik och propaganda.

Jag kan rekommendera en bok till alla dem som vill förstå de sociala, politiska, historiska och psykologiska orsakerna till självmordsbombning: Jonathan Pestes Religion och terrorism från 2003. I den visar Peste övertygande att religionen bara är liten del av ett mycket större komplex. Nyttig läsning särskilt för alla islamofober. Där finns också kapitel om judisk och kristen terrorism.

Anonym sa...

Alltså hade du inte någon poäng. Trist. :-(

Det intressant är dels hur man definierar nämnda självmordsbombare, dels hur dessa legitimerade sin handlingar. Vet du något om det?

Ditt svar har mycket av detta över sig:

När nazister hänvisar till rasbiologi och eugenik, så är det ett stycke självsuggestion, retorik och propaganda. Det är naivt att ta honom eller henne på orden.

Ser du min invändning?

Grottis sa...

Hur självmordsbombaren väljer att legitimera sin handling har inget att göra med orsakerna till varför han utför den.

Fråga en tvångsneurotiker varför han tvättar sina händer 100 gånger om dagen. Han kommer att legitimera det med att han varit i kontakt med "giftiga" och "smutsiga" saker. Men det är naturligtvis inte den verkliga orsaken till hans intensiva tvättande.

Nazistiska soldater styrkte sig med tankar på folket, nationen, rasen och Hitler, inte med pseudovetenskapliga teorier.

Intressant nog fanns det hängivna tyska soldater, helt säkert kristna, som i Andra världskrigets slutskede begick självmordsdåd. Den tyska krigsmakten höll också på att utveckla självmordsvapen, som skulle användas mot de allierades luftbombningar, fast de hann aldrig användas. Dock finns det prototyper att beskåda på olika muséer.

Anonym sa...

Och din poäng är? Att nazisterna skulle ha lämnats åt sitt öde med sina oskyldiga tankar som inte har någon bäring på deras agerande?

Skall man alltså inte informera om att nazism är fel för att de flesta nazister inte tror på nazismens läror?

Grottis sa...

Min poäng är att även andra ideologier än religiösa kan användas för att legitimera självmordsdåd.

Att nazisterna drevs till självmordsattacker har mer att göra med det desperata läge man hamnat i -- man var ju på väg att invaderas och förlora kriget -- än något i den nazistiska ideologin.

Anonym sa...

Gott och väl men du svarade inte på mina frågor.

Grottis sa...

Naturligtvis skall nazismen bekämpas, liksom all terrorism.

Islamistiska självmordsbombare utför kriminella och olagliga handlingar, som dödar många oskyldiga civila. Därför skall man ta itu med dem. Fast det gör man inte på ett lyckat och effektivt sätt genom att stirrar sig blind på deras religion, som för övrigt förbjuder terrorism, mord på civila och självmord.

Den islam som hörs ur självmordsbombarnas munnar är en perverterad form av islam. Den har ingenting att göra med den religionsutövning som 1,3 miljarder av världens invånare ägnar sig åt.

Anonym sa...

Ser du inte inkonsekvenserna i det du skriver?

Är det således din mening "att nazisten/självmordsbombaren skulle ha lämnats åt sitt öde med sina oskyldiga tankar som inte har någon bäring på deras agerande?"

Eller du kanske inte menade detta?: "Hur självmordsbombaren/nazisten väljer att legitimera sin handling har inget att göra med orsakerna till varför han utför den."

Vad kan vi då göra åt eländet?

Grottis sa...

Kagemusha,

Det finns många exempel på folk som utfört självmordsdåd med hänvisning till kristendomen. Ett sådant är David McMenemy. Han utförde en självmordsattack på vad han trodde var en abortklinik.

Men varför denna besatthet av självmordsterrorister och deras retorik? Ni verkar fortfarande tro att det är religonen som skapar självmordsbombare? Ta och läs litet litteratur om religiös terrorism i stället, så kommer ni att upptäcka att det finns en uppsjö av faktiskt verkande orsaksfaktorer, vilka inte har ett dugg med religion att göra.

Den enda ansträngning ni tycks ha gjort för att ta reda på fakta i sammanhanget är tittande på teves nyhetssändningar och Youtube-videor.

Grottis sa...

Olaus Petri,

Man bekämpade nazisterna på det enda sättet som var möjligt: med vapen. Eller tror du att det hade gått att snacka dem till rätta?

Hur man skall bli av med terrorismen? Ja, man får naturligtvis undanröja terrorismens orsaker. Det innebär bl.a. en lösning på Israel-Palestinakonflikten, att USA slutar lägga sig i MÖ-frågor, att förtryck upphör och att man får bukt med den sociala och ekonomiska misär i vilken de potentiella självmordsterroristerna lever.

Anonym sa...

Du talar emot dig själv grottis. Att det finns andra faktorer än ideologi/religion som styr våra handlingar är givet. Det du har så förtvivlat svårt att formulera begripligt är varför vissa miljöer utvecklar terrorism, andra inte. Det finns ju betydligt värre platser än MÖ när det kommer till materiella omständigheter.

Det välmående Amerika med sin abortortmördare kan knappast heller jämföras med 30-talets Tyskland lika lite som det senare kan jämföras med MÖ.

Det krävs som sagt en faktor till för att fröet (misären) kan växa och gro till terrorism. Agitation och demagogi är sådana faktorer. Betänk att tankar kan vandra fritt, bort från ekonomiskt och socialt elände, och ändå vara livskraftiga och, inte minst möjliga att implementera.

Tankar tänks grottis, men de ges sin negativa kraft meddelst uppvigling. Det måste därför upphöra.

I det avseendet tycks ulama ha en del att lära.