onsdag, januari 17, 2007

Bibeln föreskriver hedersmord

Islam beskylls ofta för att legitimera en hederskultur, trots att flera muslimska länder aktivt bekämpar hedersmord. Jag har funderat lite över den här kopplingen och beslutade mig för att gå till källorna. Fast i Koranen lyckades jag inte hitta någon föreskrift om hedersmord. I samma veva gjorde en webbsida mig uppmärksam på att däremot Bibeln, de kristnas heliga skrift, föreskriver hedersmord. Där står:
'Om en man gifter sig med en kvinna och efter att ha varit tillsammans med henne inte vill ha henne längre utan kommer med beskyllningar som ger henne dåligt rykte:

”Jag har gift mig med denna kvinna, men när jag låg med henne upptäckte jag att hon inte var oskuld”,

... då skall....om anklagelsen är riktig och det inte finns något bevis på att flickan var oskuld,... flickan hämtas ut från sin fars hus, och utanför dörren skall männen i staden stena henne till döds, eftersom hon genom att hora i sin fars hus har gjort vad som är en vettlöshet i Israel. Du skall utrota det onda ur folket.'
5 Mos 22:14-21

Bibeln föreskriver alltså att den kvinna som inte är oskuld före giftermålet, skall stenas till döds.

Jag tar upp detta ställe för att peka på att alla heliga skrifter innehåller mindre smickrande passager. Bibeln är inte mindre problematisk än Koranen.

När vi möter en religion med problematiska ställen i sina skrifter, bör vi inte "tvinga" dess anhängare att hålla sig till textens ordalydelse genom att säga att de i annat fall praktiserar en falsk religion eller inte är "äkta" troende. I stället bör vi på alla sätt och vis uppmuntra dem att ta avstånd från dessa ställen, utan att förlöjliga och förhåna dem, vilket bara är en primitiv retorik som inte övertygar någon.

2 kommentarer:

Nihonshu sa...

Det PÅSTÅS ofta vara så att folk PÅSTÅR att islam är grunden till hedersmord - men den som PÅSTÅR detta kan sällan komma med några exempel på när det sker?

Jag tror de flesta känner till att hedermord är ett separat kulturellt fenomen som råkar ha sin dominanta ställning i just ett par muslimska länder.

Ett problem är när man använder upprabblandet av denna faktoid kring islam och hedersmord i en diskussion om islam som argument FÖR hur synd det är om muslimer. Dvs en fördom om islam (som jag inte känner till att så många skulle ha faktiskt) blir ett argument FÖR muslimer att nyttja mot kritiker.

Mera känt som en (iaf variant av ett) halmgubbe-argument.

Det är en sak att uppmärksamma en fördom och visa upp exempel på hur det finns i andra religioner snarare än i islam, en annan att nyttja detta uppmärksammande i propagandasyfte för att på så sätt misskreditera ALL kritik mot islam. Något muslimer är väldigt duktiga på (just sådan retorik dvs)

En kommentar om det du skrev: Det är skillnad på att bibeln nämner något om hedersmord och ifall någon sen faktiskt följer det. Där har du den stora skillnaden mot islam idag vad gäller det du kommenterade hos mig om stening. Stening finns i bibeln med om jag inte minns fel - men inga kristna eller judar anser att man ska tillämpa det.

Anonym sa...

Jag tycker Nihonshus argument mot islam som ideologi är helt rätt. Han förklarar också *varför* han kritiserar just islam på övertygande sätt. Jag tror de flesta är överens om att hedersmord inte är något större problem i kristen kultur idag!

Just det här bibelstället är ett av de första i en lång rad favoriter för mig. Det är ett bibelställe som alla bibelläsande kristna någon gång kommer till, och som de på något vänster lyckas förneka för sig själva. Att vara kristen är att "lära" sig att läsa bibeln på rätt sätt, med utgångspunkt från de nyckelord och idéer som man kommit överens om. Men eftersom bibeln är smockfull med utfyllnad, absurditeter och en hel del vedervärdigt tankegods så måste kristna lära sig att blunda på rätt ställen i bibeln. Det är enda sättet att hålla illusionen av en gudomligt inspirerad och helig skrift levande.

Kristna behöver INTE hjälp och uppmuntran att ta avstånd från "problematiska", "icke smickrande" passager i bibeln! De har gott om tekniker och ursäkter för att i sina personliga liv åla sig omkring stenarna som ligger i vägen. För det första så är den här uppmaningen helt ovidkommande för en kristen, eftersom den tillhör "det gamla förbundet". En kristen kommer reflexmässigt återberätta historien om skökan som Jesus skonade genom att säga "den som är utan synd kastar första stenen". Det tar dock inte bort 5 Mos 22 från Den Heliga Skrift. Kristna tror fortfarande att hela bibeln och i synnerhet Mose lag är inspirerad av Gud! Detta är absurt. Lagen om att stena en kvinna som inte var oskuld när hon gifte sig (och läs om bevisbördan... det ska vara en blodfläck på lakanet..!) är en uppmaning av Gud. Samma Gud som Jesus var en inkarnation utav.

Att släta över såna här stycken ur bibeln eller tom hjälpa kristna att bortse från dem (som sagt tar de redan avstånd ifrån dem bla mha gamla/nya förbundet-resonemanget) är en stor otjänst för de som är fast i religionen. Såna här stycken i bibeln borde hållas upp gång på gång, på gång för de kristna, just därför att de slår så hårt emot både förnuft och känslor. Om de sedan upplever det som ett hån och en förlöjling så får det stå för dem. Deras uppgift är att backa upp sin tro och sin bibel. Låt dem göra det!

Sen ska man vara medveten om att även om kristna visar upp en fasad av att allt är bra och att tron gör dem lyckliga, så är det inte hela sanningen. Förr eller senare så spricker bubblan. Argument ur bibeln går direkt mot de svagaste punkterna. När en kristen väl faller ut ur sitt skal så är det en sårbar och omskakad människa som är i stort behov av stöd. Han/hon är som en nyfödd. Den skyddade värld som han levt i är borta och nu måste han finna helt nya sätt att förhålla sig till sin omvärld och sig själv.

Trots att det kan vara traumatiskt och fyllt av sorg så är det ändå värt det.

Därför ska man inte släta över bibelställena som inte är "smickrande", är de löjliga så skratta åt dem. Är de våldsamma och primitiva så visa det. Det är enda sättet att nå sanningen för den som är lurad.