torsdag, januari 18, 2007

Ny katolsk giv i kondomfrågan

Enligt Vatikankännare är en omsvängning på gång inom den katolska kyrkan vad gäller den notoriska kondomfrågan. Tidigare har den sagt blankt nej till kondomen, även som ett skydd mot att smittas med HIV-viruset. Avhållsamhet har varit den rekommenderade praktiken. Det lär till och med finnas katolska präster i Afrika som, för att hindra kondomanvändning, sprider ut lögnen att kondomer sprider HIV i stället för att skydda.

Det är just situationen Afrika, en kontinent farsoten härjar som allra värst och skördar miljontals offer, som förefaller att bekymra folket i Vatikanen. Nu håller man nämligen på att revidera och mildra sin tidigare förkastelsedom över kondomen. Samtidigt kan noteras att Afrika är ett av de områden på Jorden där katolska kyrkan är på väldigt stark frammarsch.

Det här får mig att undra över motiven till den synbara omsvängningen i kondomfrågan. Det verkar inte vara av moraliska eller humanitära skäl, som man är beredd att ändra sig i Vatikanen, utan därför att man fruktar att den katolska trons utbredning i Afrika skulle vara hotad. De verkliga skälen synes alltså vara kyrko- och maktpolitiska.

Överhuvudtaget finner jag den katolska kyrkans agerande i kondomfrågan vara moraliskt upprörande, ja rentav stötande. Denna religiösa organisation har sedan 1600-talet omgivits av en vetenskaplig, rationalistisk strömning, och ändå har så litet hänt. Ibland tycks det mig som om den katolska kyrkan befinner sig på medeltida nivå. Det märktes på påvens ökända tal från Regensburg, där han citerade en bysantinsk kejsare från 1300-talet som en förmodad auktoritet på islam.

Varför har kondomfrågan egentligen varit en så het potatis för den katolska kyrkan? Förmodligen har det att göra med kristendomens besatthet av sexualmoralen, mycket framträdande hos aposteln Paulus. Att just detta moralområde har fokuserats så starkt beror säkerligen i sin tur på att ett viktigt ursprungligt syfte med religionen var kontroll av människors sexualitet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag föreslår att du, till skillnad från merparten svenskar, sätter dig in i det du vill skildra.

Påvens ökända tal är ett bra exempel. Lite efterforskning visar att det som spred sig var en översättning med väsentliga fel vad gäller just de ord i det valda citatet som i sin spridda upplaga upplevts som mycket stötande.

I själva verket var det föga stötande, speciellt inte ur ett intellektuellt perspektiv där man bedömmer delresonemang utifrån den kontext i vilka de förekommer och de poäng som påven sökte göra.

Vad gäller kondomanvändning kommer Vatikanen aldrig att liberalisera sin syn på detta som du frammålar. Däremot är det känt att man i svåra fall överlåter besluten åt präster, ordensfolk osv. som där kan dela ut kondomer då man upplever att det är det bästa sättet att söka rädda personer (ofta kvinnor vars otrogna män bär hiv).

I övrigt så finns det inga strikta bevis för att hiv orsakar aids. Det som många utmålar som en självklarhet ter sig vid närmare betraktelse allt mer som tidernas stursta pr-kupp. En kupp som i slutändan ökat och fortsätter att öka antalet döda i AIDS världen över.

En introduktion är dokumentären, väl värd att offra 1 timme och 50 min för att se, "HIV AIDS - Fact or fraud?"

http://video.google.com/videoplay?docid=5064591712431946916&q=aids+conspira

Det är så chockerande att man inte vill tro det. Men som när det gäller mycket i läkemedelsindustrin är det pengarna som har den bärande kraften, inte argumenten. Inte minst iom. alla de ekonomiska resurser som gavs åt forskning som just åsyftar att söka samband mellan hiv viruste och AIDS.

Men faktum är att det finns oehört många fall av insjuknande med symtom som är identiska med AIDS men som av etablisemanget inte benämns som AIDS-fall iom. att de sjuka inte är HIV-positiva.

Det pekar åt att AIDS orsakas av andra faktorer än HIV viruset, t.ex. drogvanor såväl som en del AIDS-mediciner(!).

Det bör äv. tilläggas att många, många människor med HIV aldrig drabbas av AIDS.

I grund och botten handlar det om ekonomiska intressen samt att sprida den sexualsyn som gynnar samma ekonomiska intressen.

Och tyvärr köper många de stora lögnerna kring HIV som huvusaklig orsak till AIDS.