tisdag, januari 23, 2007

Mer religionsfrihet enligt Koranen

Jag har redan bloggat om den religionsfrihet som Koranen föreskriver. Nu återkommer jag med lite flera textställen, för att ytterligare understryka att Koranen verkligen påbjuder tolerans och förståelse både i förhållande till anhängare av andra religioner och till icke-troende.

Sura 109 i Koranen påminner om Fredrik den Stores diktum att var och en får bli salig på sin fason.
109. Säg, "O ni som inte tror.
Jag dyrkar inte det ni dyrkar.
Ej heller dyrkar ni det jag dyrkar.
Ej heller kommer jag någonsin att dyrka det ni dyrkar.
Ej heller kommer ni någonsin att dyrka det jag dyrkar.
Ni har er religion, och jag har min religion."

Det enda muslimer begär från den som vänder sig bort från islam (eller de monoteistiska religionerna överhuvudtaget) är att få bli erkända som just muslimer:
3:64. Säg, "O ni som följer skriften, låt oss komma fram till en logisk överenskommelse mellan oss och er: att vi inte ska dyrka något annat än GUD; att vi aldrig ska sätta upp några idoler vid sidan av Honom, ej heller sätta upp några mänskliga varelser som härskare vid sidan av GUD." Om de vänder sig bort så säg, "Vittna om att vi är muslimer."

Vidare i tredje suran stadgas att det inte människans sak att få någon att tro utan Guds.
3:72-4. En del av dem som följer skriften säger, "Tro på det som sänts ner till de troende vid dagens början och avvisa det vid dagens slut; kanske ändrar de sig en dag. Och tro bara som de som följer er religion." Säg, "Den rätta vägledningen är GUDs vägledning." Om de påstår sig ha samma vägledning eller argumenterar med er om er Herre, säg, "All nåd är i GUDs hand; Han ger den till vem Han vill." GUD är Frikostig, Allvetande. Han specificerar sin nåd för vem Han vill, GUD besitter oändlig nåd.

En otrogen må man predika islams läror för, men sedan skall man lämna honom eller henne i fred:
9:6. Om någon av idoldyrkarna sökte en tryggad genomfart hos dig, ska du ge honom en tryggad genomfart så att han kan höra GUDs ord, och sänd sedan tillbaka honom till hans plats i säkerhet. Detta för att de är människor som inte vet.

Gud håller sin skyddande hand över alla de ställen Han dyrkas, oavsett om det råkar vara en synagoga, moské eller kyrka:
22:40. De (som förföljdes på grund av sin religion) vräktes med orätt från sina hem, av ingen annan anledning än för att de sa, "Vår Herre är GUD." Vore det inte för att GUD stöttat vissa människor mot andra, skulle kloster, kyrkor, synagogor och moskéer - där man regelbundet firar minnet av GUDs namn - blivit förstörda. Absolut, GUD stödjer den som stödjer Honom. GUD är Mäktig, Allsmäktig.

Muslimer skall förlåta dem som inte tror, och de icke-troende som handlat rättfärdigt i sina liv kommer likafullt att bli belönade av Gud:
45:14. Säg till dem som tror att förlåta de som inte förväntar sig GUDs dagar. Han kommer till fullo att ersätta alla för allt de förtjänat.

10 kommentarer:

Grottis sa...

Sura 9:29 handlar om de polyteistiska araberna, anhängarna av den gamla religionen, som Muhammed och hans följe låg i strid med. Att genom en sura motivera till försvarskamp motsäger inte att man i andra lägen kan vara tolerant.

Nihonshu sa...

Grottis: Varför låg Muhammed i strid med araber av annan tro tror du? Kan det bero på hans stora tolerans för oliktänkande?

Nihonshu sa...

Vilka länder som är muslimdominerade i världen har mer religionsfrihet än sekulära och kristna länder? Ge mig ett exempel på ett land med muslimsk dominans där andra religioner har det bättre än de har i tex valfritt västeuropeiskt land.

T o m muslimer som tillhör "fel" grenar söker sin tillflykt till Europa just för att slippa undan intolleransen som helt dominerar hela den muslimska världen.

Verklighetens Islam Grottis, vad som kan tänkas stå i en o annan Koranvers är HELT irrelevant för Islams rätta ansikte.

Grottis sa...

Koranen är mycket tydlig i sitt förbud mot angreppskrig. Jag får anledning att återkomma till det i ett framtida inlägg.

Muhammed enade den arabiska nationen. På arabisk jord fanns redan judar och kristna. Eftersom dessa befriades från militärtjänst, fick de i gengäld betala en skyddsskatt.

Grottis sa...

Nihonshu:

Muhammed och hans anhängarskara blev angripen först och bortjagade från Mekka.

Sedan förstår jag inte varför du ständigt blandar in olika länders politiska förhållanden, som om dessa skulle ge en rättvisande bild av religionen. Precis som all annan religion kan islam användas på ett förtryckande sätt. Det är ingen nyhet.

Grottis sa...

Kagemusha,

Du skriver: "Sura 9:29 försvarar klart och tydligt anfallskrig. Detta verkar du inte kunna bemöta."

Jag har just gjort det med ett nytt blogginlägg betitlat "Koranen förbjuder angreppskrig".

Mvh,
Grottis

Grottis sa...

Kagemusha, du får ge dig till tåls litet. Jag kommer att ta upp sura 9:29 i en speciell bloggpost längre fram. Allt kan inte ske med en gång.

Mvh,
Grottis

Anonym sa...

"I would have killed them according to the statement of Allah's Apostle, 'Whoever changed his Islamic religion, then kill him." Bukhari 9:84:57

"Apostasy in Islam (Arabic: ارتداد, irtidād or ridda) is commonly defined as the rejection of Islam in word or deed by a person who has been a Muslim.

All five major schools of Islamic jurisprudence agree that a sane male apostate must be executed. A female apostate may be put to death, according to some schools, or imprisoned, according to others."

http://en.wikipedia.org/wiki/Apostasy_in_Islam

Det finns ingen religionsfrihet för muslimer.

Grottis sa...

Islamisk rättsvetenskap är inte detsamma som religionen islam; rättsvetenskapen (fiqh) är en mänsklig tolkning som influerats av en massa andra saker än de heliga texterna, allt från politiska överväganden till patriarkala fördomar.

Koranen, som är islams yttersta auktoritet, är tydlig med att det inte skall råda något tvång i religionen. Just därför är det många muslimer i nutiden som går emot de fem traditionella rättsskolorna.

Anonym sa...

Dumheter. Hela sura 9 handlar om olika former av tvång eller utpressning för att förmå folk att anama islam.

"[9:5] Once the Sacred Months are past, (and they refuse to make peace) you may kill the idol worshipers when you encounter them, punish them, and resist every move they make. If they repent and observe the Contact Prayers (Salat) and give the obligatory charity (Zakat), you shall let them go. GOD is Forgiver, Most Merciful."

http://www.submission.org/suras/sura9.htm