torsdag, mars 01, 2007

Besattheten vid det förmenta slöjtvånget

Många icke-muslimer har för sig att så gott som alla minderåriga muslimska tjejer med slöja bär den under tvång. Som ett generellt påstående stämmer inte detta, men här vill jag tala om de fullkomligt orimliga proportioner som slöjfrågan har antagit och orsakerna därtill. Även om det nog händer att muslimska flickor tvingas att bära slöja av sina föräldrar, är det ingenting mot det massiva kvinnoförtryck som pågår i det svenska samhället, av svenskar mot svenskar. Att hundratusentals svenska kvinnor misshandlas och våldtas av svenska män är en betydligt mer angelägen fråga än huruvida det kan ha förekommit att nioåriga muslimskor har tvingats ta på sig slöja utanför hemmet.

Är besattheten av slöjan ett sätt för svenskar att slippa ta itu med det egna kvinnoförtrycket, att vända bort uppmärksamheten och skyla över? Handlar det om den psykologiska mekanism som kallas projektion, att det man hatar hos sig själv tycker man sig se hos andra? Eller kan det rent av vara så att talet om slöjtvång är ett sätt att legitimera främlingsfientlighet och kulturrasism? Slöjan är ett förtryck, påstår man, och därför är det befogat att gå till rätta med den muslimska kulturen och motverka den, ja helst bör den muslimska invandringen stoppas helt. Så resonerar de främlingsfientliga krafterna.

Antagligen spelar alla tre faktorerna. in. Talet om slöjtvång riktar uppmärksamheten bort från det inhemska kvinnoförtrycket. Det är ett uttryck för projektion, och det legitimerar främlingsfientlighet. Utan sådana mekanismer blir det obegripligt hur svenskar i gemen har kunnat bli så oerhört besatta av slöjan och det befarade tvånget att bära den. När det påstådda slöjtvånget blir en anledning att förtrycka muslimer är det för övrigt verkligen dags att sätta ned foten. Då har det gått för långt.

Andra bloggar om: , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag associerar slöja med hemlighetsmakeri, sekterism och högfärd, och en markering mot det öppna samhället med offentlighetsprinciper.

Tycker du att maskeringsförbudet vid demonstrationer är ett utslag av islamofobi? Man kan ha synpunkter på förbudet, men detta är inte en av dem.

Det finns såvitt jag inget i koranen som kräver slöja. Det allra flesta muslimer i Sverige använder inte slöja. Vad är problemet, egentligen?

Tycker du det är kontroversiellt att kvinnor från väst påtvingas slöja när de besöker Saudi-Arabien?

Jag tycker faktiskt inte det, man får ta seden dit man kommer. Gillar man inte seden får man väl låta bli att komma. Gäller i båda riktningarna.

Biggles sa...

Du kan inte rättfärdiga slöjan genom att peka på kvinnomisshandel. Det är två olika saker som inte har med varandra att göra och därför måste diskuteras enskilt.

När det gäller tvånget i slöjan tror jag att det ligger på en djupare nivå. Barnen uppfostras till en kulturell behörighet, och där ingår att bära slöja. Det är kanske inte tvång rakt ut, men samtidigt inte heller ett fritt val.

Att Svenskar är besatta med slöjan tror jag beror på att den symboliserar kvinnans roll i Islam som på många sätt är helt oförenlig med den Svenska frigjorda modellen.

Knute sa...

Jämställdhet mellan könen verkar vara tomma ord när det gäller muslimska flickor i Sverige. Slöjan är en könssymbol. Slöjor på barn är att ge profeten rätt, han som gifte sig med en 9-åring.

Är bruket av slöjor en symbolfråga? Om muslimerna själva ville ha ett pluralistiskt samhälle vore slöjor och andra religiösa attribut oviktigt, men islam är en uttalat politisk ideologi som vill införa sharia-lagar och tvinga på alla kvinnor en massa tyg. (Farligt för hälsan dessutom att hindras få tillräckligt med D-vitamin genom solljuset.)

Som jag skrev, slöjan är en könssymbol, slöjor på barn är en markering att det är giftasvuxna. Enligt svensk lag är lovlighetsåldern 15 år, så det klart olämpligt att 9-åringar bär slöja. Det där fattar inte Skolverket som tvingade Minervaskolan i Umeå att tillåta en 7-åring bära slöja i skolan. Beslutet fattades av Anna Westerholm, enhetschef på Skolverket.

De svenska feministerna har blivit anti-feministiska. Det är inte bara kvinnorna utan även invandrare och andra minoriteter som är den västerländske mannens offer. Feministerna fattar inte att sådant leder till fjäskande för islam och till kvinnoförtryck. De verkar tycka att det är okej för minoritetskulturer att förtrycka sina kvinnor. En logisk kullerbytta för att till varje pris få motstridiga idéer att gå ihop.

Då är de muslimska kvinnliga "upplysningsfundamentalisterna" vettigare. Vår integrationsminister Nyamko Sabuni t ex.

Professor Gardell har varit ute och rest i världen och läst många böcker och verkar ha blivit krypto-muslim på kuppen. Han har en dold agenda som tilltalar främst unga män. Kanske islams kvinnoförakt stärker deras sviktande manlighet.

Anonym sa...

Det är märkligt att man inte får klä sig anständigt med slöja om man så vill, men att unga (svenska) kvinnor samtidigt förväntas klä sig som horor.

Anonym sa...

Jag hoppas att du bara är ett troll.

I annat fall, att vara föraktfull mot alla med konventionella värderingar i Sverige är varken smart eller snällt. Och att dessutom framföra det när man är i Sverige tyder på bristande omdöme.

Anonym sa...

Att så många är emot slöja är inte så svårt att förstå, den har kommit att symbolisera det kvinnoförtryck och allt det hat emot västerlandet som finns inom många muslimska kretsar.
Visst misshandlas kvinnor även av svenska män, men i Sverige räknas kvinnomisshandel som ett brott, inte som något som påbjuds av religionen.
Det är bedrövligt hur feminismen sviker de muslimska kvinnorna, och faktiskt även alla de svenska kvinnor som fått lida av muslimska mäns aggressivitet.

Anonym sa...

Ni måste skämta.
1. Slöjan är inget tvång i islam, det står klart och tydligt att det är kvinnans eget val, dessutom finns klädregler för män också.

2. nej man tar inte på sig slöjan i "giftasålder" utan när man själv har lust.

3. att Mohammed gifte sig med en 9-åring är en myt och har inget stöd nånstans. tvärtom finns mkt som tyder på att hon va äldre än så,åtminstone 16 år. dessutom finns inte heller något som tyder på att äktenskapet ens fullbordades. sen kan ni ju läsa om hur gammal heliga birgitta var när hon gifte sig.

4. vem blir våldtagen först? hon med slöja eller hon med minikjol?
slöjan skyddar kvinnor från de djur vi kallar män.

Jag kan hålla med om att slöjor inte ska vara så okej som det är, man borde kanske göra en undersökning om det verkligen är tjejen själv som vill ta på sig slöjan, före man låter henne bära den. Men om hon själv valt det, så är det HENNES val, och inte Nyamko Sabunis.

ska ni inte ta och förbjuda Nunnor från att bära slöjor också?

Victor sa...

Slöja är ett kulturellt och religiöst förtryck som kommer av kravet på underkastelse.

Det som däremot är tragiskt är alla felinformerade människor som tror på att svenska kvinnor utsätts för förtryck. Den oförklarade löneskillnaden är under 1,5% enligt arbetsmiljöverket, mansmisshandeln och självmordsfrekvänsen bland män är 2-3 gånger större än motsvarande för kvinnor. Män arbetar även mer än kvinnor rent arbetstidsmässigt enligt SCB.

Gällande brottsmålen så är i princip 75% och uppåt av alla våldtäktsanmälningar med okänd förövare helt uppdiktade enligt polisen själva. Dessutom är män mer utsatta än kvinnor för våld rent kvantitativt, däremot är skador med synliga tecken större när mannen är förövaren.

Här är utdrag ur en rapport.
"
From Illustrerad Vetenskap nr. 14/2001 pages 25

Kvinnor är mer benägna än män att utöva våld mot sin partner. Det visar en sammanfattning av 83 forskningsprojekt i bland annat USA och England, som sträcker sig över de senaste 20 åren. Det överraskande resultatet förklaras till dels med att man även räknat med lättare våld som knuffar. Räknar man bara våld med kroppsskada som följd, är män våldsammast. Som alla forskningsresultat har även detta en statistisk osäkerhet. De undersökningar som genomförts av manliga forskare visar en större övervikt av våldsamhet hos kvinnor än de som genomförts av kvinnliga."

Så kvinnor är inga offer direkt, särskilt inte Svedala.

I övrigt bra genomgångar av religion från din sida, synd att du tar feministernas 'fakta' på allvar bara då de är en sekt i sig.