söndag, mars 25, 2007

Påven söker föra in Gud i politiken

Många av dem som vurmar för kristendomen brukar framhålla som en av dess stora förtjänster att den skiljer mellan religion och politik och inte lägger sig i den senare. Det stämmer naturligtvis inte att kristendomen skulle besitta någon sådan förtjänst, vilket historien bär tydliga vittnesbörd om. Allt sedan 300-talet, då kristendomen blev statsreligion i det romerska riket, har den varit nära lierad med den världsliga makten. I nutiden är USA ett exempel på hur kristendomen kommit att styra mycket av politiken. Den sittande presidenten säger sig vara utvald av Gud och ta order från honom.

Här i Europa har religionen till ganska stor del utmönstrats från det politiska arbetet. Men motkrafter finns. En av de största utgör förstås den katolska kyrkan. I samband med EU:s femtioårsdag har påven försökt få in en skrivelse i jubileumsdeklarationen om Gud och kristendomen som unionens grund, vilket Dagens Nyheter kunde berätta om igår. Som tur är har en majoritet av medlemsstaterna gått emot den kristna framstöten; det blir ingen skrivning om någon kristen värdegrund för EU.

Att en majoritet av EU-länderna vill hålla religionen utanför politiken är mycket positivt. Det vore olyckligt om den sekularisering som inleddes i Europa med den franska revolutionen 1789 och som bygger på universella värden, grundade i förnuftet, nu skulle börja rullas tillbaka. Världen behöver inte mer religion, utan mindre.

Andra bloggar om: , , , , , ,

17 kommentarer:

Anonym sa...

Jo kristendomen skiljer mellan politik och religion. Detta inte bara pga Jesus sade ge till Kungen vad han vill ha och ge Gud det Gud vill ha. Kristendomen till skillnad från Judendomen och Islam är inte en religion där dogmer och lagar är centrala, utan istället står andligheten i centrum. De enda dogmer som finns i kristendomen är budorden som man inte kan bygga ett samhälle på. De högerkristna i USA som ogillar abort, är för dödsstraff och mot homosexuella hittar inte något reellt stöd i den kristna läran. Jag kan inte se att Kristdemokraterna skulle kunna vara ett kristet parti då det inte går att bygga politik utifrån kristendom. Den enda kopplingen man kan göra i såfall är rättvisa och ett jämlikt samhälle.

LeoH sa...

Vilka universiella förnuftsbaserade värden menar du?

[Sons of Satan] AQ. sa...

"då det inte går att bygga politik utifrån kristendom"
Men det är den läran våra lagar bygger på. Säga vad man vill om den, men byggt våra lagar på den har vi till stor del gjort. Särskilt om vi noterar de lite lätt våldsamma lagar vi praktiserade innan kristningen.

Anonym sa...

Din rubrik skulle ha varit aktuell för några hundra år sedan, rent av tusen. Dock verkar det som att påven försöker att smitta politiken med sin onska igen :p

CV sa...

På sätt och vis tycker jag att politik är religion också, se bara hur dogmstyrt det kan vara. Religion bör ha politiska, eller samhälleliga konsekvenser. Om du tror att gud har skapat världen bör du vara rädd om världen, vilket har med politik att göra. Till exempel. Så politik och religion är intimt sammanflätade.
Däremot tycker jag inte att religionen ska styra världen, dess etik bör påverka människorna så de styr världen på bra sätt.
Men jag tror de flesta religioner är rätt likvärda etiskt sätt.
RS
kulturbloggen.com

Anonym sa...

Givetvis har religion inflytande även på den politiska sfären i samhället, däremot har religion inget med partipolitik att göra.
Utan att vara kristen själv tycker jag att det är ett utmärkt initiativ av påven att försöka förhindra att Gud alledes raderas ut ur västerlandets medvetande.
Människan behöver något att tro på, ett positivt etiskt och moraliskt inflytande. Det västerländska samhället är faktiskt det första i historien som försöker att avskaffa allt vad religion heter. Det är ett försök som är dömt att misslyckas, mänskligheten har alltid haft ett behov att finna svar på de stora livsfrågorna.

Anonym sa...

"Världen behöver inte mer religion, utan mindre." skriver Grottis.
Det kan inte hjälpas att man undrar:
Hur går din ateistiska övertygelse ihop med ditt flitiga försvarande av religionen islam?

Anonym sa...

"Sekulariseringen från franska revolutionen" skulle jag väl inte hålla med om. Snarare har det gått från att staten och kyrkan varit två separata maktblock till att staten kontrollerar en ideologisk apparat som Svenska kyrkan trots allt är. Kolla det senaste numret av Arbetaren:

http://www.arbetaren.se/articles/inrikes2007046

Anonym sa...

Du behöver inte vara orolig om den katolska kyrkans makt. I Brasilien och Argentina växer pingströrelsen så det knakar och tar medlemmar från katolikerna.


http://www.dagen.com/dagen/Article.aspx?ID=134383

z sa...

Det där med påven och politiken vet jag inte, men....

Snart behöver man inte undra längre om Gud finns för jag har ett bevis (not!)
http://enklabloggen.blogspot.com/2007/05/existens-r-det-en-egenskap.html

Anders sa...

Hej, hej!
Här får du en utmaning på engelska......
Here comes a challenge to you.
Document — The transition – where, when and how did the religious and Torâh-observant Netzârim Jews of the 1st-century Jewish community – as Dead Sea Scroll 4Q MMT describes them – suddenly, and with no record of the event, abandoned their Beit ha-Kenësët and Torâh teachings?

This challenge includes quotes from www.netzarim.co.il

“No one can follow two polar-opposite masters — the authentic, historical, PRO-Torah 1st-century Ribi from Nazareth and the 4th-century (post-135 C.E.), arch-antithesis ANTI-Torah apostasy developed by the Hellenists (namely the Sadducees and Roman pagans who conspired to kill Ribi Yәhoshua, displaced his original followers and redacted the NT). "Choose today whom you will serve..." (Yәhoshua 24.15-16).”

Christians claims that post-135 anti-Torah, anti-Halakhah man-g*od-J*esus is the Mâshiakh.
Parkes, Eusebuius, MMT (to name some) have documented that Ribi Yehoshua was a Perushim Ribi who taught Torah according to Halakhah.
I belive he was the Mâshiakh and that Christians have perverted his teachings. They say he started Christianity. Ribi Yehoshua was born 7 years B.C.E. and was killed 30 C.E. by Pseudo-Tzedoqim (English Pseudo-Sadducees) and Romans on a cross.

“The earliest extant Church historian, Eusebius (260-340 CE), recorded in his Ecclesiastical History (EH II.xxiii.4) that the "charge" over the original Jewish followers of Ribi Yәhoshua had been given over to his brother, the first Nәtzarim Paqid, Ya•aqov "ha-Tzadiq" Ben-David (Hellenized to "James the Just").”

Do you understand? The charge was not given over to Christians, it was given over to Netzarim. This is documented facts! So know it is up to you to prove when this Netzârim Jews suddenly, and with no record of the event, abandoned their Beit ha-Kenëset (later corrupted to the greek word for synagouge) and their Torâh and Halakhah teachings. Otherwise you can be sure that Christianity is wrong.


I also recommend you to start studying at the Khavruta at www.netzarim.co.il . You will find it if you click the link “Foreign ministry” in the left menu.

Good luck!
From Anders Branderud, Täby, Sweden

Oskar... sa...

Det här var en nhet för mig. Det förvånar mig inte alls, men tog för givet att påven höll visst avståndfrån politiken. Visserligen är inte europa lika liberalt i religionssammanhang som Sverige. Du har rätt (eh, om jag får sätta normen för "rätt") i ditt resonemang i alla fall.

Oskar... sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Oskar... sa...

Hoppsan.. ursäkta dubbelposten

Anonym sa...

Frågan är om någon ens bryr sig om dubbelposter. Det förefaller som om Grottis försvann från internet någon gång i våras. Han har i vart fall inte skrivit på sin blogg eller på några fora jag känner till.

Grottis sa...

Jag är i högsta grad kvar på Internet men har tagit en lång, välbehövlig semaester.

På återseende!

Best Online Roulette sa...

It seems to me it is good idea. I agree with you.