lördag, mars 10, 2007

Pekgul om benägenhet för själmordsdåd

I Aftonbladets lördagsintervju berättar Nalin Pekgul, ordförande i Socialdemokratiska kvinnoförbundet, om sin uppväxt i de kurdiska delarna av Turkiet. Pekgul förklarar varför hon som liten ville dö som självmordsbombare:
"Jag växte upp i ett samhälle där vi inte såg annat än förtryck, kränkningar och förödmjukelser. När man utsätts varje dag så växer hatet. Jag var alltid beredd att sätta på mig bomber och spränga en bro eller en militärbyggnad. Vi fostrades alla så, i den kurdiska kampen kan man mörda eller mördas och det var självklart."
Precis så tror jag att de palestinska självmordsbombarna känner det. Dagligen utsätts den palestinska befolkningen av förtryck, kränkningar och förödmjukelser av den israeliska armén. I en sådan situation uppkommer hat, frustration och förtvivlan, känslor som hänsynslöst utnyttjas av terroristorganisationerna i deras rekrytering av självmordsbombare.

Det är psykologiskt förståeligt att sådana extrema förhållanden, under vilka djupt förtryckta och kränkta folkgrupper lever, också skapar en grogrund för drastiska handlingar i form av exempelvis självmordsdåd, som knappast skulle ha kommit till stånd i ett annat, mer normalt läge.

Andra bloggar om: , , , , ,

3 kommentarer:

CV sa...

Precis så tror jag också det ofta är. Därför borde bästa kampen mot terrorism vara att skapa arbete och utveckla välfärd i dessa områden.
RS
kulturbloggen.com

sidekick sa...

instämmer. ett mönster som går igen också på andra ställen i samhället, så varför ska det vara så svårt för så många att fatta att förtryck föder förtryck. :/

eyerouge sa...

Jag hänger inte riktigt med på varför artikeln har taggen "terrorism" - i båda fallen som tas upp är det enbart fråga om självförsvar.

Sekunden man börjar använda en terminologi som skapats av ockupanter och liknande är densamma man legitimerar dem.