söndag, mars 11, 2007

Inflytelserika och omtumlande läsefrukter

När jag låg i min soffa i kväll och slappnade av, började mina tankar kretsa kring vilket inflytande de böcker jag läst har haft på mig. Fanns det några som påverkat mig i grunden? Efter en stund kom jag fram till att det är främst tre klassiska romaner, som har berört mig på ett så djupgående sätt att de förändrat min syn på mig själv, människorna och livet. Dessa är med vidhängande korta motivering:
  1. Brott och Straff av Fjodor Dostojevskij — första stora litterära upplevelsen och första inblicken i en fullödig romanfigurs rika känslo- och själsliv, Raskolnikovs nämligen. Då förstod jag vad vidden av vad som kan rymmas inom en människas jag.
  2. Odysseus av James Joyce — lärde mig älska vardagen och dess människor. Huvudpersonen Leopold Bloom är en anti-hjälte och en helt vanlig, alldaglig människa men fullkomligt oemotståndlig. Trots hans ofta banala tankar och triviala funderingar kan man inte annat än älska honom.
  3. Lord Jim av Joseph Conrad — fick mig att inse att varje människa är en gåta. Hur mycket vi än försöker förstå en annan människa, finns det alltid en rest som undflyr oss. Det är aldrig möjligt att komma underfund med henne helt och hållet.
Vilken bok eller vilka böcker har haft störst inflytande i ditt liv?

Andra bloggar om: , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Brechts "Flyktingsamtal" var ganska omtumlande. Ger en intressanta inblickar i hur människorna tänker under det att deras hemländer styrs av totalitära regimer, men även djupa mänskliga insikter som även kan appliceras på dagens samhälle

Anonym sa...

Brott och Straff av Fjodor Dostojevskij. Det var också min första stora litterära upplevelse.

Heiti Ernits sa...

Mästaren och Margarita av Bulkakov, samt Vredens Druvor av John Steinbeck har beröt mig på ett speciellt sätt.

Anonym sa...

"1. Brott och Straff av Fjodor Dostojevskij — första stora litterära upplevelsen och första inblicken i en fullödig romanfigurs rika känslo- och själsliv, Raskolnikovs nämligen. Då förstod jag vad vidden av vad som kan rymmas inom en människas jag.

2. Odysseus av James Joyce — lärde mig älska vardagen och dess människor."

I B&S eller bröderna karamazov skriver D. något på formen: "Av någon anledning kan man inte älska vardagen och livet varje dag, trots att man fått uppenbarelser om det."

Att du lyckats kombinera älskandet av vardagen och ta till dig D:s visdom är alltså starkt gjort!

För övrigt så var även B&S en av de första stora läsupplevelserna för mig. Att läsa D. är som att springa. Man får ofta kämpa i motvind, ibland flyter det på och det är underbart och efteråt har det alltid gett något.

Hälsningar // Ernst Jünger från DH.