fredag, mars 02, 2007

Islamisk väckelse i Egypten

Ikväll visade Kunskapskanalens program Mera om världen två timmar med reportage om kultur och politisk opposition i dagens Egypten. Mycket intressant, lärorikt och spännande. Bland de intervjuade var Susanna Olsson, som forskar på nutida rörelser inom islam. Hon berättade att en väckelsevåg går genom Egypten sedan några år. Det är inte islamism, alltså en politisk tolkning av islam, utan en fromhetsinriktad muslimsk tro som nu bryter fram. Inriktningen har alls inga politiska mål eller syften. I stället fokuserar den på den enskilde muslimens trosliv, på fromhet, individuella karaktärsdrag (hur är man som god muslim?) och den personliga vardagen. Det rör sig alltså om en islam för den enskilde personen, tillämpad i hans eller hennes privata liv.

Ett av de mer synliga tecknen för denna islamiska väckelse är att så gott som alla egyptiska kvinnor bär slöja, vilket inte var så vanligt i landet för 30-40 år sedan. Många bär den just därför att de ryckts med i och blivit en del av den pågående väckelsen; de vill helt enkelt uttrycka sin fromhet och religiositet genom att anamma den islamiska klädedräkten. Som sagt är denna rörelse, just nu kanske rentav starkare och mer inflytelserik än egyptisk islamism, fullkomligt opolitisk, och därför känns det ännu mera märkligt att så många västerlänningar fördomsfullt tror att slöjan på en muslimsk kvinnna alltid är en politisk symbol. I den breda nutida islamiska väckelsen i Egypten signalerar slöjan tvärtom ett intresse för privat fromhetsliv utan samhälleliga kopplingar; den är i detta fall en symbol för personlig, varm religiositet.

Andra bloggar om: , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Statsskicket i Egypten är något som kan kallas en auktoritär, officiellt sekulär, diktatur. Valen är mer eller mindre skämt, och myndigheterna skiter i att förse de flesta a sina invånare med rent vatten, vägar, avlopp m.m. Man får ordna sådan välfärd på egen hand, och det är här islamisterna vinner sina politiska poänger bland vanligt folk, liksom även dessa fromhetsväckelser, världsfrånvända sekter. Upplever man att man inte kan påverka sin situation blir man likgiltig och negativt inställd till myndigheterna som bara ställer till besvär när polisen avkräver mutor m.m. Financial Times hade i numret från 1 mars en stor artikel om Egypten som avhandlade just detta. Av Kairos 15 miljoner är det bara 2,5 som får alla eller några av de välfärdstjänster de har rätt till i egyptisk lag.

Anonym sa...

> de vill helt enkelt uttrycka sin fromhet och religiositet genom att anamma den islamiska klädedräkten.

"Peace in our time"

Anonym sa...

Mattias Gardells bok "Bin Laden i våra hjärtan" tar upp frågan på ett mycket intressant sätt. Trots den iögonfallande titeln har den rätt lite med Bin Laden att göra.

Anonym sa...

Frireligös väckelse brukar ju gå hand i hand med ökad misär, hets och press. Iaf när det gäller sådan väckelse som berör den arbetande delen av befolkningen.

Parallelt med den dära väckelsen så pågår just nu en enorm strejkvåg i Egypten. Den har svept fram sedan december nångång. Vill man förstå vad som händer i landet är dessa artiklar ett måste:

http://www.motarbetaren.se/index.php?option=com_content&task=view&id=132&Itemid=33

http://www.motarbetaren.se/index.php?option=com_content&task=view&id=142&Itemid=33

http://www.motarbetaren.se/index.php?option=com_content&task=view&id=147&Itemid=33

För som vill få lite verklighet bortom "medias" fördummande och förenklande rapportering.