onsdag, februari 14, 2007

Gud är förlåtaren också enligt islam

Även sådana kristna som förstår att de och muslimerna dyrkar samma gudom, brukar ha en väldigt skev och illa underbyggd syn på den koraniska gudsbilden. Dessa kristna tänker sig att den koraniske guden är grym, sträng och oförsonlig, medan den bibliske är kärleksfull och förlåtande. Bibelns Gud förlåter, säger de, men inte Koranens.

Denna kristna föreställning är emellertid en fördom. Enligt Koranen är det Guds främsta attribut att vara barmhärtig, förbarmande och förlåtande. Tittar man efter i muslimernas heliga skrift, upptäcker man att Gud kallas förlåtaren i åtta stycken verser, där också Guds egenskap att vara den mest barmhärtige anges. Verserna är som följer.
7:167. Därtill har er Herre [Gud] fastställt, att Han kommer att upphöja emot dem människor som kommer att vålla dem svår förföljelse tills Återuppståndelsens Dag. Er Herre är ytterst effektiv med att verkställa straff, och Han är utan tvivel Förlåtaren, Barmhärtigast.

15:49. Informera Mina tjänare om att Jag [Gud] är Förlåtaren, Barmhärtigast.

40:42. [En troende egyptier sade:] "Ni bjuder in mig till att vara otacksam mot GUD, och till att sätta upp idoler vid sidan av Honom som jag inte känns vid. Jag bjuder in er till den Allsmäktige, Förlåtaren.

42:3. Inspirerar dig, och de före dig, gör GUD, den Allsmäktige, Visast.
42:4. Allting i himlarna och på jorden tillhör Honom, och Han är den Högste, den Store.
42:5. Himlarna ovan dem brister nästan av vördnad för Honom, och änglarna prisar och glorifierar sin Herre, och de ber om förlåtelse för dem på jorden. Absolut, GUD är Förlåtaren, Barmhärtigast.

46:8. När de säger, "Han hittade på det här," säg, "Om jag hittat på det här kan ni inte skydda mig från GUD. Han är fullt medveten om allt ni planerar. Han räcker som vittne mellan mig och er. Han är Förlåtaren, Barmhärtigast."
Bland verserna är det tre stycken, där Guds förlåtande egenskap särskilt framhävs.
7:155. Du [Gud] är vår Herre och Mästare, så förlåt oss, ös Din nåd över oss; Du är den bäste Förlåtaren.

12:97. De sade [till Josefs far], "Fader, be för vår förlåtelse; vi hade verkligen fel."
12:98. Han sa, "Jag kommer att be min Herre att förlåta er; Han är Förlåtaren, den Barmhärtigaste."

28:16 Han [Mose] sade, "Min Herre [Gud], jag har kränkt min själ. Snälla förlåt mig," och Han förlät honom. Han är Förlåtaren, Barmhärtigast.
Det finns naturligtvis många fler suror och verser i Koranen med förlåtelsetema. Till dem ges det säkert anledning att återkomma rätt snart.

Andra bloggar om: , , , ,

23 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket är ytterligare en motsägelse...enligt islam så styr Gud allt som händer, inget sker som inte är Guds vilja...vad är det för Gud som först styr människans gärningar och sedan kräver ånger, varför ska det behövas förlåtelse för gärningar som Gud bestämt? Är det då inte Gud som behöver förlåtelse av människan?

Anonym sa...

Anser du altså att Gud finns? Hur kan du annars påstå att det är samma Gud i kristendomen och islam? Två helt olika fantasipersoner med samma namn är det samma karaktär?

Är någon samma för att man använder samma namn? Om jag börjar blogga och kommentera i ditt namn, är vi samma person?

Anonym sa...

Hej

Detta är en fråga av ren nyfikenhet, Grottis (ingen ironi):

Har du någon gång frågat dig själv varför du inte är muslim?

Det skulle vara intressant att få se svaret på denna fråga.

vänliga hälsningar, nyfiken

z

CV sa...

Men: om gud är förlåtaren: varför kan du fundamentalistiska anhängare döda meningsmotståndare?
Vilket ju i och för sig inte bara gäller islams efterföljare.
Det finns fler religioner med en förlåtande gud som har svårt att förlåta andra religioner.
RS
kulturbloggen.com

Anonym sa...

Ja men det är väl som i bibeln, man hittar vad som helst. Inom islam har väl gud ALLA egenskaper!
Men det är klart att de kristendomstroende ska få höra att de också har förenklad syn på andra än de själva.

Anonym sa...

Tack för ännu ett intressant inlägg om Islam! Det är alltid lika skönt att gå in och läsa på din blogg och slippa all hysteri och fördomar såfort Islam diskuteras, alla skulle tjäna på om denna presentation av Islam fick mer utrymme istället för den svartmålande som nu finns. /sidekick

Anonym sa...

"Gud har 99 namn, och endast kamelen vet det hundrade" heter det i arabiska talesätt. Att Der är förlåtaren är ju inte så konstigt m.a.o. Även Jhv, judarnas gud, är förlåtande under Yom Kippur.

Arabiskan är f.ö. ett fascinerande språk så till måtto att det liknar engelskan väldigt mycket. Skriftspråket är nämligen, om man läser det rättuppåner, helt föråldrat jämfört med hur det talas. En marockan och en irakier kan utan problem skriftväxla med varandra, men skulle de träffas i verkligheten skulle de ha stora svårigheter att prata med varandra.

Pastor Astor sa...

Jo, jag håller med om att detta r en förenkling kristna ofta hemfaller åt. Ofta handlar det dock om ett missförstånd. I Kristendomen finns det en grund för Guds förlåtelse, nämligen att Jesus tog straffet för våra missgärningar. Något liknande saknas i Islam, och det blir därför en viktig fråga på vilken grund Allah förlåter - kan han förlåta utan att sluta vara helig/rättfärdig?

Knute sa...

Grottis, det är inne och häftigt att vara mångkulturell och kalla sig själv ”svenne”. Och klaga på Nyamko Sabuni och Hirsi Ali och Naser Khader. Och fungera som brobyggare till muslimerna. Inte så lätt att vara brobyggare utan att vara eftergiven och ge upp sina egna kristet-sekulära värderingar. Många konverterar faktiskt. Men det är nog värt försöket även om det säkert plågar muslimerna att det står i koranen att de inte får bli vänner med icke-muslimer.

Islam är maktbegär maskerat som religion. För att stå emot islam behöver vi LITE MER AV DEN ÄKTA VARAN. Kom igen nu, även om du inte tror på Jesus så är han ett gott föredöme. Det är inte så stor skillnad på den kristna och den sekulära moralen, inte om man jämför med islam.

Anonym sa...

"Islam är maktbegär maskerat som religion. För att stå emot islam behöver vi LITE MER AV DEN ÄKTA VARAN"

Timothy McVeigh, Oklahomabombaren du vet, sa sig stödja sig på sin kristne Gud och William Pierces predikningar. Så man kanske inte ska bry sig så mycket om människor som minner om Åke Green i jättekoncentrat

Knute sa...

Anonymous, Det är inte Jesus Kristus som nyfrälsta muslimer följer, utan en figur med en helt annan uppsättning av moraliska normer.

Vilket förstås inte stämmer med vad man brukar få höra, "att alla religioner predikar samma sak", en tröstande icke-visdom för att folk inte ska bli skrämda men som i stället gör dem dumma. Den politiskt korrekta hjärntvätten förvandlar människor till relativister som tror att alla kulturer är lika goda.

Anonym sa...

Du skrev tidigare att islam är maktbegär maskerat som religion, jag kom med ett exempel som visade på att det finns även kristna (och om du vill även från de andra världsreligionerna) som är samma sak. Påvedömet är om inget annat ett mer uppenbart exempel. Men du menar alltså att t.ex. den marockanska kungafamiljen och hans undersåtar, jordbrukarfamiljen al-Beri i Oukameïden, skulle ha samma intressen?


Vilken sura i koranen är det som föresråkar att icke-muslimer inte skall få bli vänner med muslimer?
"Som fan tolkar Bibeln" heter det ju, och det stämmer väl överens på buddister som tror på heliga reliker lika väl som kristna som struntar i att kvinnorna profeterar barhuvade. "Teori och praktik", du vet.

Knute sa...

Här är ställena i Koranen som förbjuder vänskap mellan muslimer och icke-muslimer: 3:28, 4:145, 5:51, 5:56, 9:23, 3:118, 3:73, etc.

Av världsreligionerna är det bara islam som glorifierar den starkes rätt. De andra religionernas budskap är medkänsla med de svaga och vördnad för livets under.

Sen är det en annan sak att de troende försöker fylla ut med de etiska regler och känslor av andakt som hör till en religion, men som Koranen saknar.

Religionen är islamisternas förklädnad. Andra religioner har också en politisk agenda. Men de är inte totalitära som islam är. De skiljer mellan det privata och det politiska, i synnerhet gör kristendomen det, "Giv åt kejsaren vad kejsaren tillhör och åt Gud vad Gud tillhör."

Anonym sa...

Islam saknar mig veterligen en gren som katolicismen, där man hävdar att överhuvudet är sänt av Gud själv.


Att en del motsägelsefulla och aggressiva suror finns med i Koranen är inga konstigheter, Koranen är en sammanställning av ord som tolkades genom Mohammed. Dessa ord ifrågasattes ofta av honom själv och av hans efterföljare, ijtihad, en tradition av ifrågasättande och nytolkade som man oftast annars förknippar judendomen med. Det var denna tradition av tolkningar och omtolkningar som skapade uppdelningen i shias och sunnis, och även ett intellektuellt fruktbart klimat i Baghdad med flera städer. Detta var långt innan något västerland hade skapat ett eget liknande klimat. Fundamentalisterna som vi förknippar dem med idag uppstod först genom ett växande missnöje efter kalifatets sammanbrott mot mongolerna, men framförallt under de många sekellånga ottomanska stela styrena bidrog till att lägga grunden för wahabbiterna. Allt som står i Koranen kan därför inte tas bokstavligt om vi går till gammal arabisk tradition, det som spelar en avgörande roll är summan av dina handlingar och din inställning till dessa som kommer väga tungt i domstolen på den yttersta dagen.


F.ö. besvarade du knute inte min fråga, hävdar du att alla muslimer har exakt samma intressen? Den självförsörjande jordbruksarbetaren i Indonesien, svarta företagsledare i USA, kungafamiljen av Marocko, handelsmännen i Damaskus m.fl.?

Knute sa...

Anonymous, jag förstod inte riktigt din fråga. Om alla muslimer har exakt samma intressen? Islam är en sak, de enskilda människorna en annan. Så mitt svar är att alla muslimer förstås inte har samma intressen men islam indoktrinerar dem att tro det.

Det som hände den 11 september 2001, berodde det på amerikanernas politik, och således deras eget fel? Det materiella egenintresset som historiens enda drivkraft. Tillåt mig le, det räcker inte för att förklara islamisternas enorma hat. USA hade faktiskt varit rätt bussiga mot muslimerna, hjälpt dem mot ryssarna i Afghanistan, och mot serberna i Bosnien och Kosovo.

Muhammed och Koranen har ett finger med i spelet i allt som rör politik i muslimska länder. Koranens bud om att alla judar ska dödas är en bidragande orsak till spänningarna mellan Israel och dess grannar.

Kanske går det att förklara den religiösa fanatismen med den marxistiska tesen om religion som opium för folket. I islams fall ett sätt att manipulera unga män genom att utlova ett sexuellt paradis om de offrar sitt liv.

Anonym sa...

Har du läst Mattias Gardells "Bin Ladin i våra hjärtan"? Jag håller på med den nu. Det finns ju väldigt många typer av islamism. En del är inte värre än svensk socialdemokrati och en demokratisk reaktion på förtrycket i de arabiska staterna.



De jag räknade upp i exemplet var underförstått muslimer, inom frågeställningen "hävdar du knute att alla muslimer har exakt samma intressen"? De människorna jag räknade upp är exempel på muslimer som finns, lever och verkar inom sina samhällen. Har dessa ett "gemensamt maktbegär" eller inte?


För övrigt missar du helt att ta upp de suror som gäller fredlig samexistens mellan bokens folk. Om jag går på din nivå så innebär Jesus frälsningsbudskap att vi inte ska tveka till att ta till svärdet för att omvända hedningarna heller, en tolkning som länge dominerade de västerländska kyrkorna. Du missade att ta till dig det jag skrev om traditionen kring ifrågasättande och kritiskt analyserande av Koranen under kalifatets storhetstid. Bland andra prisade poeten Abu Nuwas vinet som en gudagåva, i likhet med sina homosexuella dikter varav de senare censurerades först under omtryckningar på 1900-talet. Man kan alltså inte läsa en sura direkt ur Koranen och tro att alla muslimer tycker och tänker så, lika lite som man gör med Bibeln eller Moseböckerna.


Marx kritiserade uttolkarna av religionen, inte enskilda religiösa.

Knute sa...

Hej igen Anonymous, jag låter DILSA DEMIRBAG-STEN i Expressen svara åt mig:

"Jag kan upplysa professor Gardell om att islam är en realitet för miljontals människor, inte ett teoretiskt uppbyggd tankeexperiment från teologiska institutionen vid Uppsala universitet. Det krävs inte mycket inlevelseförmåga för att förstå att den verklighet som råder i de muslimska länderna - med religionsförföljelser på ickemuslimer, antisemitism, mord på homosexuella, kvinnoförtryck och förföljelser av religionskritiker - är islams verkliga ansikte. Lite för mycket begärt av Gardell, tydligen.
Kvinnor och homosexuella med erfarenheter av och ursprung i muslimska länder är de hårdaste motståndarna till Västeuropas växande islamisering. Därav alla kvinnliga "upplysningsfundamentalister" som Ayaan Hirsi Ali, Necla Kelek, Waffa Sultan och Nyamko Sabuni.
Den kamp som de europeiska kvinnorna förde för hundra år sedan har vaknat till liv igen. Nu är det muslimska kvinnor som kämpar emot islam och dess företrädare i det sekulära och demokratiska Europa."

Grottis sa...

Demirbag-Sten skriver:

"Jag kan upplysa professor Gardell om att islam är en realitet för miljontals människor, inte ett teoretiskt uppbyggd tankeexperiment från teologiska institutionen vid Uppsala universitet. Det krävs inte mycket inlevelseförmåga för att förstå att den verklighet som råder i de muslimska länderna /.../ är islams verkliga ansikte. Lite för mycket begärt av Gardell."

En tämligen lögnaktig beskrivning från Demirbag-Sten. Mattias Gardell har bedrivit fleråriga studier på plats i den muslimska världen. Särskilt lång tid stannade han i Egypten.

Mattias Gardell är alltså inte nån akademiker som sitter i ett elfenbenstorn och smider verklighetsfrämmande teorier. Han har tvärtom levt i den islamiska verkligheten väldigt länge och samlat på sig massvis med empiriska data genom intensiva fältstudier.

Anonym sa...

Knute: Det finns stora skaror av människor i Mellanöstern som är hårt pressade socio-ekonomiskt vilket utnyttjas av olika grupper för sina egna politiska syften. Vad är det som är så konstigt?


Så här var det även i Centraleuropa under mellankrigstiden ( och då tänker jag inte bara på Tyskland, de andra länderna utom Tjeckoslovakien styrdes av högerdiktaturer de med), så det är knappast något unikt muslimskt fenomen

Knute sa...

Problemet för moderata muslimer, i den mån de finns, är att de måste förändra sin religion så den passar i ett demokratiskt samhälle. Transformation alltså, inte reformation. Riva ut hälften av sidorna i Koranen. Reformer grundade på bokstavlig tolkning av texterna är däremot vad islamisterna håller på med, med känt resultat.

Imamerna måste motarbetas. De har mossiga åsikter, en del förkunnar till och med att västerländska flickor förtjänar att våldtas. Det svenska samhället är gjort för kollektiv, inte individer. Därför ger myndigheterna imamerna oproportionerligt stor makt fast de bara representerar en minoritet. Den svenske imamen Leif Abd al Haqq Kielan, född Leif Ingvar Karlsson vill ha en svensk imamutbildning. Han representerar högst 10 procent av muslimerna. De andra imamerna som är importerade hånskrattar och tycker han är en nyttig idiot.

En annan nyttig idiot är religionsprofessorn Mattias Gardell i Uppsala som har omvänt många unga svenskar till islam, det förstår jag nu...

Anonym sa...

knute: Jag håller inte med din analys.
Tittar vi på Mohammedtecknings-krisen var det inga imamer som uppmanade till bojkott och upplopp. Dessa uppmaningar skrevs på de (statskontrollerade) tidningarnas förstasidor, månader efter att teckningarna publicerats i Jyllandsposten. Att utnyttja en extern, långtbortistan-händelse för sina egna politiska syften är knappast något nytt i historien.

Duva sa...

Kan "Pastor astor" (eller någon annan) förklara vad han menar med att "Allah förlåter utan att vara helig/rättfärdig"? Och varför skulle det vara mer rättfärdigt/heligt när den kristna guden förlåter?

Frid!

Anonym sa...

Är detta inte brott se med dina ögon

www.youtube.com/watch?v=F3qOb-V9Ywc

watch

Se på bebisen hur dem gjort hål i hennes lilla mage

Median vill inte visa detta för er

Jag skriker hjälp hjälp alla människor i världen

Skrik du också om hjälp