fredag, november 17, 2006

Mat den enda accepterade synden bland kristna?

Jag tänker på den amerikanska undersökning som tidningarna Dagen och Aftonbladet har hänvisat till i dagarna. Bibletroende i USA är fetare än icke-troende och anhängare av andra religioner. Det beror sannolikt på, hävdar forskaren bakom undersökningen, att mat är en mer accepterad synd än andra njutningsmedel:

– I ett sammanhang där alkohol inte är tillåten och där rökning och dans inte är accepterade är en massa mat den enda accepterade ”synden".

Så här går ingressen i aftonbladet:
"Övervikt är ett betydligt större problem bland bibeltroende kristna än bland muslimer, hinduer och icke troende, skriver tidningen Dagen. Det visar en ny amerikansk studie – som konstaterar att mer än var femte pingstvän och drygt var fjärde baptist är kraftigt överviktig."
Och här finns hela artikeln.

Är detta att bibeltroende kristna skulle vara fetare än andra något som kan observeras även här i Sverige? Är det så att man fortfarande i svenska frireligiösa kretsar slår ned på vissa nöjen, t.ex. dans, vin och viss musik, t.ex. rockmusik och hip-hop? Blir därmed mat, som syndfri förlustelse, den enda tillflykten, när dessa frireligiösa söker litet mera sinnlig njutning (förutom sex då med maken/makan) här i livet?

Inga kommentarer: