söndag, november 19, 2006

Kanske 1000 världar med intelligent liv i vår egen galax!

Lördagen den 18 november såg jag ett kort program på Kunskapskanalen, vilket handlade om s.k. exoplaneter (planeter utanför vårt eget solsystem), om upptäckten av dem och om efterforskningarna huruvida de bär liv (där en svensk astronom finns med i en ledande roll).

En forskare, som framträdde i programmet, gjorde följande överslagsberäkning på basis av de upptäckter man gjort. Sannolikt finns det ca 100 miljarder exoplaneter i vår egen galax Vintergatan med förutsättningar för liv, betingelser liknande dem vi har på Jorden. Ett rimligt antagande är att intelligent liv på sådana planeter uppstår en gång på 100 miljoner. Det betyder ätt det i vår galax skulle finnas omkring 1000 världar med liv av ungefär samma intelligensgrad som vi.

Chansen är alltså stor att vi inte är ensamma, att liv är något relativt vanligt i universum. Tanken svindlar! Tänk bara på alla de filosofiska och religiösa konsekvenser det skulle bli genom upptäcken av andra intelligenta världar!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Carl Sagan har sysslat en hel del med utomjordiskt liv. I boken* "Kosmos" beskriver han bl.a. hur dessa utomjordingar kan se ut. En bok jag varmt rekommenderar.

*Boken bygger på en TV-serie som man kan ladda ned på:
http://video.google.com/videosearch?q=Carl+Sagan

Grottis sa...

Tack för tipset. Det finns en film också från 1997, Contact, med Jodie Foster i huvudrollen, som just tar upp en kontakt med en utomjordisk civilisation. Kanske den mest realistiska filmen på temat hittills. Och det var Carl Sagan som skrev manuset.