tisdag, oktober 24, 2006

Sekularismen har nått sin topp

Den allra tydligaste globala trenden på livsåskådningsområdet torde vara religionens frammarsch över hela jordklotet. I USA stärker kristendomen sitt grepp och flyttar fram sina positioner. I Asien har som bekant islam fått ett enormt uppsvning de senaste decennierna. Det är befogat, menar jag, att nu tala om en konfessionalisering, som avlöser den tidigare sekulariseringen.

När jag blickar tillbaka i historien, verkar det som om sekularismen nådde sin topp under 1950-talet. Då stod sekularismen stark i USA — med allmänn dyrkan av vetenskapen, logisk positivism i filosofin, behaviorism i psykologin — och kristendomen var på reträtt. Under samma årtionde verkade islam gå sotdöden till mötes. Det fanns ingen större entusiasm för religionen i de muslimska länderna. Analytiker i Väst trodde att islam var på väg att ut.

Så här står vi. Sekularismen har nått sin topp och nu åter-konfessionaliseras världen i stället. Dags att bli medlem i nåt religiöst samfund? If you can´t beat them, join them.

Inga kommentarer: