måndag, december 18, 2006

Att förena vetenskap med tro

Kristendomen är speciell bland religionerna genom att lägga tyngdpunkten på ortodoxin, att ha de rätta trosföreställningarna. Detta är inte regeln bland religioner. Inom judendom, islam, hinduism och buddhism överväger ortopraxin, att man gör det rätta, att man lever rätt. Störst problem med att förena vetenskap och tro har följaktligen de kristna, medan det är ett långt mindre problem i de andra religionerna.

I hinduism och buddhism, och i flera andra österländska religioner, har man antingen ingen skaparmyt (världar har alltid existerat) eller så spelar den en ytterst underordnad roll. Man dyrkar heller inte någon speciell skapargud i dessa religioner, men ändå har gudsbegreppet en lika välbefäst position som i de abrahamitiska religionerna. Inom hinduismen finns många oerhört avancerade och komplexa teologier om Gud. I ingen av dem reduceras Gud till att vara blott en Tröstare.

Den väldiga roll Gud har som Skaparen i de tre abrahamitiska religionerna, judendom, islam och kristendom, saknar alltså motsvarighet i de österländska religionerna. Därför är dessa senare också mer öppna för en naturvetenskaplig skapelseteori. Lägger man därtill att judendom och islam fokuserar på hur man bör leva, inte på tron, förstår man att den omtalade kollisionen mellan vetenskap och religion mest är en västerländsk, kristen företeelse. Den är inget som berör religionens väsen.

1 kommentar:

Unknown sa...

Hej Grottis!

En fråga som väckts hos mig efter att kollat igenom din blogg, är om du har begrundat vetenskapen i sig själv tillräckligt samt dess effekter på vårt leverne?

Scientism har trots allt vissa dogmatiska drag som bör problematiseras. Jag tycker inte att det är fel att påstå att vetenskpen på många sätt övertagit religionens roll.

Man kan skilja på grundforskning och tillämpad forskning, där vi idag inte är intresserade av de mer ontologiska frågorna bl a, utan vår forskning styrs mer av hur vi kan använda kunskap mer praktiskt. I vårt samhälle tycks kunskap värdelös om vi inte kan uttnyttja den.
Jag läste nyligen en, enligt mig, väldigt läsvärd bok som behandlar just detta, skriven av Sten Andersson som heter "Om vetenskapens gränser -socialfilosofiska betraktelser " Har du tid över så spring gärna över till närmsta bibliotek och låna!

Din blogg verkar intressant för övrigt för att vara en blogg. Jag vet att du har mycket intressant att säga genom att vi möts i debatter tidigare. : )

Mvh
Krille (från DH och DG).